Door middel van textiel en kleding wil ik mensen meer leren over zwarte kunstgeschiedenis. Het doel is om op een laagdrempelige manier een beginpunt de bieden voor mensen die meer over onderbelichte onderwerpen in de kunstgeschiedenis willen leren.
De Kunstenaars
Elke kunstenaar is de inspiratie voor één patroon en één opdruk, dus in totaal zes ontwerpen. Ik heb gekeken naar de kern van het oeuvre van de kunstenaar, visueel en conceptueel. Wat was het doel van deze kunstenaar? Op welke manier beïnvloedde of werd hun werk beïnvloed door zwarte kunst en cultuur?
Aaron Douglas combineerde beelden van de moderne Afro-Amerikaan met aspecten van West-Afrikaanse cultuur, Jacob Lawrence legde gebeurtenissen en personen uit zwarte geschiedenis op een verhalende en journalistieke manier vast, en Belkis Ayón was de eerste persoon die de geheime mondelinge geschiedenis van de marronsamenleving in Cuba in eigen beeld mocht vastleggen.
Verhalen in patronen
Elk patroon is geïnspireerd door werk van de drie kunstenaars, en gebaseerd op een onderwerp uit Nederland, Suriname of Curaçao. Ik wilde het doen denken aan Afrikaanse prints en patronen, maar op een manier dat het door iedereen comfortabel gedragen kan worden, met of zonder Afrikaanse afkomst.
Van links naar rechts: het blauwe patroon is geïnspireerd door Aaron Douglas en gebaseerd op het oogstfeest op Curaçao, Seú. Mensen dansen tijdens het feest door de straten in traditionele kleding, en maïs is één van de meest voorkomende oogsten.
Het “menigte”patroon is geïnspireerd door Jacob Lawrence en gebaseerd op de Black Lives Matter protesten van 2020. Het groene patroon is geïnspireerd door Belkis Ayón, en gebaseerd op de vlag en cultuur van de Saamaka marrons in Suriname.
Zeefdruk- en borduurwerk
Naast een patroon heeft elk onderwerp ook een opdruk. Hierbij keek ik meer naar de visuele aspecten van elke kunstenaar. De opdrukken vertellen de verhalen in één oogopslag, en zijn wat meer casual dan de opvallende, felle patronen.
Ik wilde zo veel mogelijk betrokken zijn in het proces, dus ik heb zelf alles gezeefdrukt, en het borduren is met machines gedaan door een familielid en een lokaal bedrijfje.
Back to Top