Voor het nieuwe boek Staat & Slavernij, gepubliceerd door het Koninklijk Instituut van Taal- Land- en Volkenkunde (KITLV) in samenwerking met de Universiteit van Curaçao, het IISH en NiNSee, heb ik het logo gemaakt voor de website en promotionele doeleinden. 
Concept:
Omdat in Staat en slavernij de WIC en VOC uitvoerig aan bod komen, heb ik het logo de vorm van een kompas gegeven. De vrouw kijkt naar het westen en de man naar het oosten; allebei naar gebieden waar de Nederlandse staat slavernij heeft bedreven. De kijkrichtingen – naar achteren en naar voren – staan voor het kijken naar het verleden en de toekomst. Het patroon in het midden is een samenkomst van de Afrikaanse wax prints die populair zijn in (West-)Afrika en diens diaspora, en de Indonesische batikprints. Het golvende patroon is opnieuw een verwijzing naar de (gedwongen) verplaatsing over zee en het golvende water. Het is gebaseerd op de Javaanse Batik Parang, een S-vormig patroon dat onder andere staat voor kracht en doorzettingsvermogen in moeilijke tijden.
Onderaan de pagina is te zien hoe deze specifieke vorm in het patroon is ontstaan en hoe dit teruggrijpt naar het onderwerp van het boek. De lijnen zijn (grofweg) de vaarroutes tussen de continenten die Nederland gebruikt heeft. De routes zijn gespiegeld en geabstraheerd.
Voor informatie over het boek en project: staatenslavernij.nl
Back to Top